Maistas ir Jūsų dantys

Maistas ir Jūsų dantys

Būtinieji vitaminai ir mineralai reikalingi mūsų organizmams taip pat ir dantenoms bei dantims. Norint užtikrinti tinkamą dantų vystymąsi bei augimą kūdikiai, vaikai, suaugusieji ir vyresnio amžiaus žmonės turi vartoti kuo daugiau:

Kiti metodai:

  • Kalcio (pvz. jogurtas, pienas, sūris, pieno kokteiliai)
  • Fosforo (pvz. kiaušiniai, jautiena, vištiena, kalakutiena, duona, otas)
  • Vitamino A (pvz. kepenys, moliūgai, morkos, saldžios bulvės, mangai, špinatai, brokoliai)
  • Vitamino C (pvz. citrusiniai vaisiai, braškės, pomidorai, kopūstai, melionai)
  • Vitamino D (pvz. upėtakis, lašiša, tunas, kiaušinio trynys, pienas, skumbrė)
  • Fluorido

Todėl kad:

Kalcis (kartu su fosforu ir vitaminu D) yra pagrindinis dantų ir kaulų komponentas.

Jis stiprina dantis ir kaulus. Negalime pamiršti vitamino A , nes jis reikalingas dantų emalio formavimuisi, kaip ir vitaminas C, kuris būtinas sveikoms dantenoms.

Fluoridas padeda išvengti dantų ėduonies. Vaikų dantukus jis veikia kartu su kalciu ir fosforu, taip p sustiprindamas emalį, o vyresniems vaikams atstatydamas ir sutvirtindamas jį.

Sveiki užkandžiai

Jeigu norite visą gyvenimą džiaugtis stipriais dantimis , turite valgyti daug įvairių grūdų produktų, kruopų, vaisių ir daržovių, bei liesos mėsos.

Dar keletas sveikų užkandžių pavyzdžių:

  • riešutai ir daigai,
  • žemės riešutų sviestas,
  • sūris,
  • natūralus jogurtas,
  • kukurūzų spragėsiai.

Kai kurie gėrimai ir užkandžiai gali pakenkti jūsų dantims sukeldami rūgščių ėduonį. Ėduonį sukelia maistas ir gėrimai turintys rūgštinį PH lygį. Rūgštys lieka burnoje, tirpindamos mineralus ir taip minkštindamos dantų paviršių. Todėl dantys gali tapti labiau pažeidžiami, padidėti jų jautrumas. Daugiausia rūgščių turintys produktai yra: apelsinų ar kt. sultys, limonadas, kt. gazuoti ar nealkoholiniai gėrimai.

Maitinimosi patarimai

  • Venkite daug rūgščių turinčio maisto ir gėrimų tarp valgių , nes tuo metu burnoje yra nepakankamai susidariusių seilių, kurios apsaugotų dantis.
  • Nevalykite dantų iškart po valgio. Tuomet, kai rūgštys vis dar jūsų burnoje, valydami galite pažeisti dantų paviršių. Po valandos, kai išsiskiria pakankamas seilių kiekis, padedantis kovoti su rūgštimis, galite saugiai išsivalyti.
  • Stenkitės pusryčius, priešpiečius ar pietus užbaigti trupučiu sūrio ar pieno. Šie produktai sumažina rūgštingumą burnoje.

Saldumynai

Kai mėgaujatės saldumynais, nesvarbu kokį kiekį suvalgote, svarbu ar ilgai juos laikote burnoje. Taigi, geriausia valgyti saldumynus valgių metu, o ne tarp jų. Valgio metu pagamintos seilės padės apsaugoti dantis nuo neigiamo saldumynų poveikio.

Jei jums nepavyksta atsisakyti saldumynų, tuomet juos rinkitės turinčius mažiau cukraus ar su saldikliais. Venkite limpančių saldumynų, tokių kaip irisai ar ledinukai.

Šypsokitės ir mylėkite gyvenimą